Linköping Stadsfest

Den 22:a till den 27:e augusti förvandlas Linköping till en enda stor festplats. Det är då som Linköping Stadsfest hålls, en festival med mängder av artister, band och aktiviteter att underhållas av. Exempel på artister som uppträder är Märtha Frans, Pale Honey och Södra Station. Alex Vibeck, på studieförbundet Sensus, säger att de kommer att erbjuda publiken i Linköping en kväll tillägnad den svenska alternativa musikscenen.

Linköpings största evenemang

Linköpings Stadsfest är stadens största evenemang och drar varje år över en kvarts miljon besökare till staden. I år inleds stadsfesten med bland annat ett fartfyllt cykelrace mitt i staden. Därefter finns olika aktiviteter som passar både små och äldre barn i Linköping, men även ungdomar och vuxna såklart. Bland annat kommer det att finnas uppvisningar, en matmarknad, olika event för företag, livemusik, kultur, prova på-aktiveter och en hel del mer.

Artister

Under onsdagen, kvällen tillägnad ny svensk alternativmusik, uppträder fem olika akter. Följande band och artister kan då ses framträda:

  • Flora Cash. Flora Cash är en ny svenskamerikansk duo som är aktuella med sin singel ”Nothing Lasts Forever (And It’s Fine)”, som finns på deras första fullängdsalbum.
  • Märtha Frans. Märtha Frans spelar avskalad och innerlig musik. Mjuka och elektroniska arrangemang kompletteras med närvarande och inlevelsefull sång. En kontrast till andra akter i en tid där man gärna ska höras mest.
  • Crying Day Care Choir. Crying Day Care Choir beskrivs som en ”udda fågel” som både får dig att fundera – men också att le och sjunga med.
  • Pale Honey. Pale Honey släppte för ungefär ett år sedan sitt debutalbum som togs emot mycket väl av kritiker runt om i landet. Skivan nominerades till P3-Guld, men tog inte hem något pris. Förutom att följa upp albumsläppet med spelningar i Sverige, har de också rest till exempelvis London för att framträda.
  • Södra Station. Även Södra Station nominerades till P3-Guld och presenterade sig 2016 på den svenska musikscenen med singeln ”500 Volt!”. Nyligen fick trion motta Ted Gärdestadsstipendiet och har dessutom släppt ny musik som kommer att framföras under stadsfesten.

Exempel på aktiviteter i programmet

  • International Street Market. International Street Market är en matmarknad med maträtter från hela Europa. Marknaden hålls mellan 23:e och 26:e augusti på Storgatan med något varierande tider.
  • Musik i Katedralen. Här kan besökarna bland annat få höra gospel och sjunga med i det som spelas. Det finns även möjlighet att lyssna på lugn pianomusik och folkmusik från Syrien. Tider varierar, men plats är alltid Domkyrkan.