Gävle Cityfest (Cityfesten)

konsert i Gävle

År 1993 arrangerades Cityfesten för första gången i Gävle. Det unika med denna festival var att någon entréavgift aldrig togs ut utan det var helt gratis att gå omkring på festivalområdet. Under festivaldagarna stängdes hela centrum av från biltrafik och istället tog knallar, matstånd, karuseller och scener över området. Festivalen blev snabbt en blandning av olika inslag där just dessa fyra punkter vägde tyngst.

Musiken: På flera scener framträdde varje år både stora svenska artister likväl som mindre lokala förmågor. Den största scenen var alltid på Stortorget och klockan 20 var torget ofta helt fullt av människor som kom för att lyssna på de stora dragplåstren i musikväg.

Maten: Många Gävlebor åkte ner på stan under festivaldagarna bara för att njuta av stämningen och för att välja och vraka mellan de mängder av matstånd som var utplacerade. Många gånger bjöds det på rätter som inte annars gick att hitta i staden. Ett av åren lanserades exempelvis Langos vilket skapade långa köer av nyfikna som ville prova på denna då helt nya maträtt. Redan första året valde man att just fokusera på internationell matkultur vilket sedan även fortsatte att följa festivalen genom åren.

Tivoli: En av de största orsakerna till att många barn tog sig ner till city under festivaldagarna var tivolit. Med både mindre karuseller för de små och mer fartfyllda för de större var tivolit mycket välbesökt. Förutom klassiska karuseller erbjöds även vissa år även bungy jump vilket främst vände sig till de lite äldre ungdomarna och de vuxna som ville få en riktig adrenalinkick.

Man räknar med att ca 120 000 besökare besökte Cityfesten under de år som den anordnas.

Slutet för Cityfesten

Enligt arrangören (Gävle Cityfest AB) var den största orsaken till att festivalen var tvungen att läggas ner det krav som kom från polisen att arrangören skulle vara tvungen att betala den ökade bevakningen dessa dagar. Detta var en kostnad på 600.000kr vilket inte kunde rymmas inom budgeten. År 2008 fick företaget betala 159.000kr men när sedan polisen annonserade om att kostnaden följande år skulle bli 600.000kr valde företaget att inte längre fortsätta med festivalen.