Peace & Love – Dess historia

festival i Borlänge

En av Sveriges största musikfestivaler var länge Peace & Love. Första året som festivalen anordnades i Borlänge var år 2009 och redan efter två var intresset för Peace & Love så stort att 50.000 biljetter blev sålda. Men trots detta fick festivalen läggas ner 2013. Antal biljetter som såldes var inte i närheten av vad man hade hoppats på och denna festival fick läggas ner.

Men för att kunna återuppliva festivalen har en ideell stiftelse startats med namnet ”Peace & Love Foundation”. Deras första arrangemang anordnades redan året efter att den stora festivalen lades ner och kanske är framtiden säkrad – men i lite nya former.

Festivalen som fick växtvärk

Även om de många förknippar Peace & Love med en stor kulturfestival i Borlänge så var det inte här som festivalen en gång startade. Föreningen med samma namn grundades 1999 och samma år arrangerades den första festivalen. De första åren (1999-2001) var festivalen på nattklubbar. Av förklarliga skäl kunde därmed inte besöksantalet vara i närheten av vad det blev när festivalen flyttade till Borlänge. Man räknar med att ca 3000 besökare tog sig till nattklubbarna under de tre åren.

År 2001 hölls Peace & Love i Borlänge Centrum och år 2003 kan sägas vara ”genombrottsåret”. Nu kom det ca 8000 besökare och kommande år låg siffran på ca 10.000.

År 2006 var det 15000 biljetter sålda vilket då även resulterade i att Peace & Love på riktigt började konkurrera med de större evenemangen i Sverige och alla hotell i Borlänge var slutsålda. Men det skulle inte sluta där. År 2009 såldes närmare 42.000 biljetter vilket gjorde att festivalen gick upp i topp på listan över största festivaler i landet. Piken nåddes 2011 med 50.000 sålda biljetter.

Efterfrågan på biljetter gick nedåt och man kan säga att Peace & Love hade fått växtvärk. Men vikande försäljningssiffror kunde festivalen göra annat än att begära sig själv i konkurs.

Efter detta tog en ny förening över ansvaret vilket gjorde att en festival ändå kunde anordnas redan året efter konkursen. Om denna förening kommer kunna nå samma framgång återstår att se. Kanske håller de festivalen på en mer hanterbar nivå för att inte göra om misstaget.